BARKOD / Genel Bilgiler
Ticari ürünlerin hızlı ve doğru tanımlanmasına olanak sağlayan, rakamsal ve/veya alfanümerik karakterlerden oluşan, üzerine kodlanan bilgilerin, bilgisayarlar ya da benzeri cihazlar tarafından okunabildiği ve kaydedilebildiği bir uygulama biçimidir.
Ticari ürünlerin hızlı ve doğru tanımlanmasına olanak sağlayan Barkod Sistemleri amacına uygun kullanıldığında tedarik zinciri boyunca verimliliği arttırmakta, maliyetleri azaltmaktadır. Barkodlar, bilgi sistemleri kapsamındaki Otomatik Veri Toplama (ADC) uygulamalarında otomatik veri girişi yapılmasını sağlamaktadır. Bilgi sistemlerine elle veri girişi yapılması gereğini ortadan kaldıran ADC uygulamaları sayesinde, iş ortamlarının gerektirdiği doğruluk ve hıza ulaşılarak işlemlerde verimlilik artışı sağlanmaktadır.
Gelişen dünyada insan ve insan sağlığı ön plana çıkmıştır. Bu nedenle gıda güvenliği olgusu kamuoyunun gündemine oldukça fazla yer tutmaktadır. Gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar, Tarım ve Gıda Sektöründe "İzlenebilirlik" merkezi tarafından yürütülmektedir. İzlenebilirlik, gıdanın elde edildiği hayvan, yem veya gıdaya karıştırılması tasarlanan yada beklenen maddenin üretim, işleme, dağıtım ile ilgili bütün aşamalarda izlenmesi sistemidir. İzlenebilirlik sistemi sayesinde, içinde insan sağlığına zararlı herhangi bir madde tespit edilen ürünün, hangi ülkeden, hangi ihracatçı firma kanalıyla, hangi üreticinin hangi tarlasından geldiği kolayca tespit edilebilmektedir.
AB hukuku çerçevesinde "Gıda Güvenliği ve Tüketici Emniyeti" düzenlemeleri, AB parlamento ve Konseyi'nin 28 Ocak 2002 tarih 178/2002 sayılı tüzüğünde açıklanmaktadır. Bu tüzük gereğince 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle AB Gıda Yasası şarlarına uymayan hiçbir gıda ve tarım ürünü AB sınırları içerisine kabul edilmeyecektir. Bu tüzük gıda ve tarım ürünlerinin üretimine ve denetlenmesine ilişkin bütün çerçeveleri çizmekte; gıda tedarik zincirinde İzlenebilirlik Sisteminin tesis edilmesini açık bir biçimde şart koşmaktadır.
Ülkemizde de, Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde, 5 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe konulan 5179 sayılı Kanun ile, iç piyasada da izlenebilirliğin tesis edilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Dünyada farklı İzlenebilirlik Sistemleri bulunmakla birlikte, küresel geçerliliği olan, uluslar arası ölçekte bilgi standartları koyan ve Birleşmiş Milletler tarafından da tavsiye edilen tek İzlenebilirlik Standardı GS1 tarafından oluşturulmuş olan GS1 Barkod Sistemidir.
İşletmelerin barkod sistemini kullanabilmeleri için, Türkiye'deki tek yetkili kuruluş olan, Türkiye Global Standartlar Merkezi (GS1 Türkiye) nezdinde kayıtlarını yaptırarak firma kodu almak zorundadırlar. Nur Patent olarak; müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, firmalarının GS1 Türkiye nezdinde kayıtlarını yaptırarak, gerekli firma kodunu almalarını sağlamaktayız.