PATENTLERDE ve/veya FAYDALI MODELLERDE HUKUK ?!...
Patent ve Faydalı Model tescili, buluşu korumanın ilk ve en öncelikli ayağıdır. Ancak, yalnızca koruma başvurusunu yapıp tescil belgesi almak yeterli değildir. Patentten ve Faydalı Modelden doğan haklar, başvuru sahibi için, üçüncü kişilere karşı, ancak başvurunun yayını tarihi itibariyle hüküm ifade eder. Ancak, patent başvurusu sahibinin izni olmadan, başvuru konusu buluşu kullanan kişi, patent başvurusu veya patent başvurusunun kapsamından haberdar edilmiş ise, yukarıda sözü edilen koruma, başvurunun yayınlandığı tarihten önce de söz konusu olur. Tescilli patentler ve faydalı modeller, 551 Sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde korunmaktadır. Ayrıca, diğer kanunlarla sağlanan hakları da saklıdır.
Patent ve/veya Faydalı Model Belgesi sahibinin, üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak aşağıda sayılanların yapılmasını önleme hakkı vardır :
- Patent eya Faydalı Model konusu ürünün üretilmesi, satılması, kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka herhangi bir nedenle olursa olsun elde bulundurulması,
- Patent konusu olan bir usulün kullanılması,
- Kullanılmasının yasak olduğu bilinen veya bilinmesi gereken usul patentinin kullanılmasının üçüncü kişiler tarafından başkalarına teklif edilmesi.
- Patent konusu usul ile doğrudan doğruya elde edilen ürünlerin satışa sunulması veya kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka herhangi bir nedenle olursa olsun elde bulundurulması.
Patentten ve/veya Faydalı Modelden doğan hakkı tecavüze uğrayan Patent ve/veya Faydalı Model sahibi, mahkemeden, özellikle aşağıdaki taleplerde bulunabilir :
- Patentten veya Faydalı Modelden doğan haklara tecavüz fiillerinin durdurulması talebi,
- Tecavüzün giderilmesi ve maddi ve manevi zararın tazmini talebi,
- Patentten veya Faydalı Modelden doğan haklara tecavüz suretiyle üretilen veya ithal edilen ürünlere, bunların üretiminde doğrudan doğruya kullanılan araçlara ve patente bağlı bir usulün kullanımını sağlayan araçlara el konulması talebi,
- Mümkün olduğu takdirde, el konulan ürün ve araçlar üzerinde kendisine mülkiyet hakkının tanınması talebi,
- Patentten veya Faydalı Modelden doğan haklara tecavüzün devamını önlemek üzere tedbirlerin alınması, özellikle el konulan ürünlerin ve araçların şekillerinin değiştirilmesi veya patentten veya faydalı modelden doğan haklara tecavüzün önlenmesi için, kaçınılmaz ise, imhası talebi,
- Patentten veya faydalı modelden doğan haklara tecavüz eden kişi aleyhine verilen mahkeme kararının, masrafları tecavüz eden tarafından karşılanarak, ilgililere tebliğ edilmesi ve kamuya ilan yoluyla duyurulması talebi.
© 2009 - 2016 Nur Patent. Bu sitenin tüm hakları Nur Patent'e aittir.
Nur Patent'in yazılı izni olmaksızın kullanılamaz!
Hakimiyeti Milliye Cad. Emlak Kredi Çarşısı Kat: 2 No: 127 34672 Üsküdar / İstanbul - TÜRKİYE
Tel: +90 216 343 20 80 - 343 20 70 Faks: + 90 216 343 20 70
e-leti: info@nurpatent.com.tr msn: info@nurpatent.com.tr
MARKA TESCİLİ
için
* Diğer işlemler için lütfen firmamızla irtibata geçiniz!
Haklarınız için hukuki koruma elde edebilmenizin en iyi yolu, Marka Tescili ve/veya Patent Tescili yaptırmaktır!
Fikri Gelenlerin
Ortak Paylaşım ve Geliştirme Platformu
buradan ulaşabilirsiniz!